Yemeklere eklediğiniz her tuz, sıhhatinizi tehdit ediyor olabilir
Her yıl 1,89 milyon vefatın fazla sodyum tüketimiyle bağlı olduğu belirtilirken, uzmanlar günde 1 çay kaşığı tuzun kâfi olduğunu vurguluyor. Çok tuz tüketimi hipertansiyondan inme riskine kadar birçok hastalığa yer hazırlıyor.
Sofra tuzu olarak bilinen sodyum klorür, besinlere lezzet katmasının yanı sıra bir besin esirgeyici olarak da kullanılıyor. Ancak
Memorial Antalya Hastanesi Nefroloji Kısmı’ndan Uzm. Dr. Ümit Çakmak, “12-18 Mayıs Dünya Tuza Dikkat Haftası” hasebiyle yaptığı açıklamada, çok tuz tüketiminin hayati tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.
Günlük sodyum muhtaçlığının yaklaşık 500 mg olduğunu belirten Dr. Çakmak, yetişkinlerin günde 2 bin 300 miligramdan (yaklaşık 1 çay kaşığı tuz) fazla sodyum almamaları gerektiğini söz etti. Bedende hudut iletimi, kas işlevleri ve sıvı istikrarı için gerekli olan sodyumun fazlası, sıhhat problemlerine yol açabiliyor. Çok tuz tüketiminin neden olabileceği hastalıklar ise; kalp kası büyümesi, baş ağrısı, böbrek hastalığı, osteoporoz, inme, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve böbrek taşı olarak sıralanıyor.
‘Yemek pişirirken ve sofrada ekstra tuz eklemekten kaçının’
Dr. Çakmak, fazla tuz tüketildiğinde bedenin bu yüksek sodyum düzeyini dengelemek için su tuttuğunu, bunun da kan hacmini ve basıncını artırarak hipertansiyona yol açtığını belirtti. Hipertansiyonun ise kalp krizi, felç ve böbrek hastalıkları üzere önemli sıhhat problemlerine neden olabileceğini vurguladı. Tuz tüketimini azaltmak isteyenlere çeşitli tekliflerde bulunan Çakmak, yemek pişirirken ve sofrada ekstra tuz eklemekten kaçınılması gerektiğini, işlenmiş ve hazır besinlerin sonlandırılması gerektiğini söyledi. Ketçap, soya sosu, turşu üzere eserlerde bilinmeyen tuz bulunduğunu belirten Dr. Çakmak, düşük sodyumlu yahut tuzsuz eserlerin tercih edilmesini önerdi.
‘Yemeklerin tuzsuz hazırlanmasını talep edin’
Dışarıda yemek yerken de dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Dr. Çakmak, “Yemeklerin tuzsuz hazırlanmasını talep edin, salata soslarını farklı isteyin. Şayet bir öğünde fazla tuz aldıysanız, günün kalanında düşük tuzlu besinler tüketmeye ihtimam gösterin” formunda konuştu.
More Stories
Menenjitte erken teşhis hayat kurtarıyor
BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite hududu kaçtır? Uzman isimden bilgiler
Gençleri tehdit ediyor: Elektronik sigara kullananlar dikkat