Haberler | Son dakika haber

Haberler ve son dakika gelişmeleri | Güncel haber

Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden birinin beslenme alışkanlığı olduğuna dikkati çekerek, obezitenin Alzheimer riskini artırdığını belirtti. "Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden biri de bireylerin beslenme alışkanlıklarıdır. Obezite, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden oluyor ve Alzheimer riskini artırıyor" açıklamasında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği işbirliğiyle bu yıl “Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenen 4. Milletlerarası Besin Kimyası Kongresi, Antalya’nın Kemer ilçesindeki bir otelde devam ediyor.

Kongre kapsamında gerçekleştirilen özel oturuma konuşmacı olarak katılan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Lideri Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gıda Kimyasından Beyin Kimyasına: Beyin-Besin İlişkisi” konusunu ele aldı.

Tarhan, oturumdaki konuşmasında, besin kimyası ve insan beyni ortasındaki ilginin iki temel açıdan incelendiğini, bunlardan birincisinin “beyin-bağırsak aksı”, ikincisinin ise “nöro beslenme” alanı olduğunu söyledi.

Nöro beslenmenin, beyin ve beslenme ortasındaki ilgiyi araştıran bilimsel alan olduğunu anlatan Tarhan, yapılan araştırmalara nazaran tüketilen besinlerin davranışları ve kişiliği etkilediğini, bu tesirlerin ise epigenetik düzeneklerle jenerasyonlar uzunluğu aktarılma potansiyeli taşıdığını lisana getirdi.

Haz odaklı hayat insan sıhhatini tehdit ediyor

Tarhan, haz odaklı hayat biçiminin beyindeki memnunluk hormonu serotonini azalttığını ve depresyonu artırdığını tabir etti.

Yapılan bir araştırmada beyinde mikroplastik tespit edildiğini, bu durumun global kirlenmenin tasa verici sonuçlarından biri olduğunu vurgulayan Tarhan, “Beyne burundan girmiş, en çok oralarda var. Teneffüsle bir gripal esnada rahatlıkla yol buluyor, gidiyor, beyefendisine yerleşiyor. Besin renklendiricileri ve koruyucular üzere yapay unsurlar de bedende, bilhassa yağ dokusunda birikebiliyor.” diye konuştu.

Otizmde beslenmenin ve bilhassa bağırsak mikrobiyotasının rolüne dikkati çeken Tarhan, bilhassa çocuklarda bu ögelerin incelenmesi gerektiğini, beyin üzerinde tesirinin olabildiğini lisana getirdi.

Dünyada otizm hadiselerinin arttığını belirten Tarhan, teşhisin yanı sıra klinik hadiselerde da önemli artış olduğunu söyledi.

“Alzheimer hastalarında obezite sıkça görülüyor”

Alzheimer hastalığının artış sebeplerinden birinin yalnızlık olduğuna değinen Tarhan, şu bilgileri paylaştı:

“Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden biri de bireylerin beslenme alışkanlıklarıdır. Günümüzde Alzheimer hastalarında obezitenin sıkça görülmesi dikkati çekiyor. Obezite, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden oluyor ve bu durum Alzheimer riskini artırıyor. Obezite, sırf fizikî değil, beyin sıhhati açısından da son derece değerli risk faktörüdür. Hücre yaşlanması ve mevt süreçlerinde obezitenin tesiri büyük. Bu durum direkt yanlış beslenmeyle ilgili. Bilhassa karbonhidrat yüklü beslenme, bu bağlamda büyük risk taşıyor. Karbonhidrat odaklı beslenme üslubunu hayatın merkezine koymak, adeta şuurlu intihar üzere.”

Duygusal yeme usulünün da obeziteye yol açtığını bildiren Tarhan, Türkiye’nin global sorun olan obezite yaygınlığında dünya üçüncüsü olduğunu tabir etti.

Beslenme ve kimya ortasındaki yakın bağa de dikkati çeken Tarhan, geleceğin nörokimyada olduğunu ve açlığı, tokluğu etkileyen yeni ilaçların buradan keşfedileceğini kelamlarına ekledi.