Ketojenik beslenme hakkında bilgi veren Hüma Hastanesi’nden Diyetisyen Fatma Aybike Bozoklu, “Bu beslenme biçiminin temelinde karbonhidratları azaltıp, yağları birincil güç kaynağı haline getirmek yatıyor. Karbonhidrat alımının azalmasıyla birlikte beden ‘ketozis’ ismi verilen bir duruma giriyor ve burada yağlar, güce dönüşüyor. Bilhassa yaz öncesi devirde bu doğal yağ yakım süreci, form tutmak isteyenler için cezbedici bir avantaj sunuyor” tabirlerini kullandı.
Ketojenik diyetin yüksek yağ ve orta protein içeriğiyle tokluk mühletini uzattığını belirten Bozoklu, “Sık acıkma ve ani kan şekeri düşüşü üzere sıkıntıları azaltıyor. Bu da yazın ağır ve hareketli günlerinde daha istikrarlı bir güç seviyesi sağlıyor. Ayrıyeten işlenmiş şekerlerden uzak durulması, cilt sıhhatini olumlu etkileyerek yaz aylarında daha sağlıklı bir görünüm elde edilmesine yardımcı olabilir” diye konuştu.
Diyetin başlangıcında karbonhidrat alışkanlıklarından uzaklaşmanın zorlayıcı olabileceğini söz eden Bozoklu, “Karnabahar tabanlı pizzalar, badem unuyla yapılan tatlılar üzere sağlıklı alternatifler sayesinde ketojenik diyet, sürdürülebilir ve keyifli bir hale getirilebilir. Her bireyin beden yapısı ve hayat usulü farklıdır. Bu nedenle rastgele bir diyete başlamadan evvel bir beslenme uzmanına danışmak, sürecin hem inançlı hem de tesirli olmasını sağlayacaktır” dedi.
Bozoklu son olarak şunları söyledi:
“Yaza daha enerjik ve sağlıklı bir başlangıç yapmak isteyenler için ketojenik diyet güçlü bir alternatiftir. Lakin her adımın şuurlu atılması ve bireye özel bir planla ilerlenmesi hayli değerlidir.”
More Stories
Menenjitte erken teşhis hayat kurtarıyor
BKİ (Beden Kitle İndeksi) nedir? Obezite hududu kaçtır? Uzman isimden bilgiler
Gençleri tehdit ediyor: Elektronik sigara kullananlar dikkat