Haberler | Son dakika haber

Haberler ve son dakika gelişmeleri | Güncel haber

Kefir, alzheimer’a karşı koruyabilir mi? Uzmanından açıklama

Medipol Sıhhat Kümesi'nden Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayarak nöroinflamasyonun azaltılmasına katkı sağlayabileceğini belirtti. Tağraf, “Alzheimer'dan korunmak için sırf kefir yetmez, evvel genel sıhhat durumumuzu optimal düzeye çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Diyetisyen Beyza Tağraf, son vakitlerde yapılan bilimsel çalışmalarda kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayıcı tesirine dikkat çekti. Kefir’in Alzheimer’a karşı gözetici bir besin olabileceğini söz etti. Lakin bu tesirin görülmesi için sadece kefir tüketmenin kâfi olmayacağını da vurguladı

.

‘KEFİR, NÖROİNFLAMASYONU AZALTABİLİR’

Bağırsakta iltihabının oluşumuna neden olan kimi hususların, kefir sayesinde baskılanabileceğini söyleyen Diyetisyen Tağraf, “Nöroinflamasyonu azaltmak, Alzheimer’dan korunmak ya da önlemek için güzel bir strateji aslında. Fakat buna ek olarak öteki faktörlere de dikkat etmemiz gerekiyor. Şayet kefirden bu faydayı görmek istiyorsak, başka sıhhat şartlarımızı ve genel beslenmemizi optimal hale getirmemiz gerekiyor” dedi.

‘ALZHEIMER İLE GAYRETTE BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM ŞART’

Alzheimer’ı, çatısında birçok deliği olan bir konut üzere düşünmemiz gerektiğini belirten Diyetisyen Tağraf, “Siz bu çatıyı tamir etmek istiyorsanız, tüm delikleri kapatmanız gerekir. İnflamasyon bunlardan yalnızca biri. Alzheimer’a neden olabilecek her faktörü gaye alan bir strateji geliştirmeliyiz. Bu noktada bütüncül tıbbın gücünü kullanmak, multidisipliner bir anlayışla ilerlemek çok önemlidir” konuştu.

‘KEFİR TEK BAŞINA KÂFİ DEĞİL’

Alzheimer kuşkusuyla gelen hastalarda sırf bir tedavi usulüne odaklanmadıklarını belirten Diyetisyen Tağraf, “Bir yandan medikal tedavi uygulanırken, bir yandan da beslenme düzenleniyor. Uygunsa beyin uyarımları yapılıyor, bilişsel rehabilitasyon uygulanıyor. Bu noktada Alzheimer hastalarını hakikat yönlendirmek büyük kıymet taşıyor. Kefir elbette yararlı ancak tesirini görebilmek için genel sıhhat halini güzelleştirmemiz gerekiyor” tabirlerini kullandı.

‘SAĞLIKLI ÖMÜR ALZHEIMER RİSKİNİ AZALTIYOR’

Daha sağlıklı beslenerek, fizikî aktiviteyi artırarak ve zihinsel faaliyetleri destekleyerek beynin yaşlanma sürecinin yavaşlatılabileceğini söyleyen Diyetisyen Tağraf, “Alzheimer ile ilgili şu alışkanlığı edinmemiz gerekiyor: Kuşku varsa, hastaya sırf ilaç değil; toplumsal, zihinsel, fizikî tüm alanlarda takviye sunmamız gerekiyor. Yani hastanın hayatına bütüncül bir halde dokunmalıyız. İşte bu yaklaşımla, kefirin olumlu tesirini de gerçek manada gözlemleyebiliriz” dedi.